Att göra en hemsida

 

Visste du vad css* är för något? Om du vet det, så tillhör du antagligen den delen av mänskligheten som aldrig kommer kunna förstå vart jag vill komma med det här.

Att göra en hemsida är inte så lätt som man skulle kunna tro. Jag tror inte att man kan fatta hur komplicerat det här är för nån som mig, om man inte är som mig – det vill säga nån som inte kan programmering, som inte har ro att läsa en instruktionslista från början utan gärna startar på punkt tre och kör fast direkt.

Min hemsida har aldrig sett ut så som jag vill ha den – det gör den inte nu heller men det är bra mycket närmare den här gången. Jag är dessutom inte helt säker på hur jag vill att den ska se ut så det här med att betala någon så att det blir gjort, en gång för alla, är inte ett alternativ. WordPress, däremot, är ett.

Det är inte direkt uttalat, detaljerat uppenbart om vad exakt det är eller varför man ska bry sig, men det dyker upp när man börjar göra de allra första efterforskningarna på nätet om hur man bloggar. När man gräver lite djupare börjar det dyka upp i hemsidesammanhang och till slut undrar man om det inte vore relevant att ta reda på mer.

WordPress är ett busenkelt program som man bygger bloggar i – och på senare tiden har det även blivit det mest populära programmet att bygga hemsidor i, med eller utan blogg.

Busenkelt.

Allting är relativt, som man säger. Det är inte enklare än att göra en vanlig ganska ful hemsida med program som Nvu, men med WordPress blir samma enkelhetsgrad tre tusen gånger snyggare. Minst.

Grejen med att inte använda WordPress är att man måste gå in på sin hemsidas programmeringssidor, det är de där sidorna med bara kod – siffror, tecken och bokstäver utan något som helst sammanhang – ibland och… greja. Med WordPress slipper man det. Det är i alla fall vad de säger, och med ”de” menar jag wordpresspropagandan som finns lite överallt, och det stämmer ju om man bara vill göra något basic halvtrist och grått. Så fort man vill ha lite krydda så måste man installera plugins**, ungefär som appar, i sitt theme***.

Alla plugins fungerar inte ihop med alla teman, eller ihop med alla versioner av WordPress, särskilt inte din version, eller fungerar bara inte rakt av. Det finns uppskattningsvis 32 miljarder versioner av olika Twitterplugins, contact forms, photo sliders eller vad man nu vill att en plugin ska göra så risken att man råkar göra en exakt likadan sida som någon annan är minst sagt liten… såvida man inte gör som jag och slaviskt följer en av alla de WordPress tutorials som finns tillgängliga på YouTube.

Alltså, jag kan säga att utan YouTube hade jag inte haft en chans. Jag vet det eftersom jag, i ett ögonblick av högmod, trodde att det skulle vara busenkelt och försökte själv.

YouTube lärde mig, bland annat, att om man vill få hela sin vilja igenom så måste man ”CSSa” lite grann. Inte så mycket. Men ”inte så mycket” betyder två timmars betänketid i världar som min.

I ärlighetens namn får jag väl erkänna att jag inte gör det särskilt lätt för mig. Jag är perfektionist = det MÅSTE bli perfekt, annars får det fan vara.

 

css

*CSS = Cascading Style Sheet = kod. Det är horden av tecken och krumelurer som man får upp när man går in på ”Theme / Edit” i WordPress. Hanteras med största möjliga respekt och försiktighet, som en spetälsk.

**Plugin = applikation, app, funktion

***Theme = hemsidans skelett/form/mall/template****

****Template = typ samma sak. Eller?

 

Leave a Comment