om tid

 

Inte särskilt ofta reflekterar jag över att sitta ensam med ett helt hotell över mig, ensam kvar efter att alla har gått hem. I vanliga fall har vi ganska bra omsättning på folk i lobby under eftermiddagar och kvällar, man är sällan helt själv, men på somrarna… alltså herregud… förra sommaren utvecklade jag en egen teori om tid, om hur den rör sig olika för olika personer på olika platser. Så här:

Olika stängda utrymmen driver iväg från den allmänna tiden ute på gatan och bildar en egen tidsbubbla*, lite som isolerade samhällen ute i skogen som ofta utvecklar eget mode, egen mentalitet och gärna blir misstänksamma mot allt som innebär någon form av förändring. Det blir så när det är för instängt. Samma folk, luft, idéer, rutiner, jämt. Det finns snabba bubblor, sega bubblor, bipolära bubblor och så finns det bubblor där tiden går så fort att man hinner bli gråhårig på bara ett par verkliga timmar.

Det måste förstås inte gälla ett stängt utrymme, men jag tror att de flesta snabba bubblor håller sig där medan de sega bubblorna rör sig mer fritt. Sega bubblor är flyttbara, de kan följa med genom en hel dag.

Böcker är i sig egna små verklighetsbubblor, det vet alla som läser ibland. Man kan använda dem som genvägar när någonting långtråkigt väntar, men de kan precis lika gärna göra en dag oerhört lång. Det beror på. Därför spelar det roll vem som befinner sig i bubblan, det är samspelet mellan sinne och bubbla som definierar karaktären.

Alla människor kan däremot inte alltid befinna sig i olika bubblor, det skulle bli lite svårt att mötas, så därför finns det en huvudled, “verkligheten”, tiden som alla är överens om. Tidsbubblorna avviker från huvudleden och vissa är genvägar (en bra bok på tåget), andra är omvägar (tandläkarstolen – eller vad man nu ogärna gör).

Jag tog bild på en seg bubbla i helgen, den är nästan osynlig men den finns där, titta tillräckligt länge så syns den.

midsommar

*Jag tror jag berättade en gång om sybutiker som omsätter en halvtimme på varje hel timme utanför butiken

Leave a Comment