Paris II

 ← Paris I

Hur man gör sig av med en mindre förmögenhet:

– Man är hungrig på Arlanda.

nja

Det tog tid att hitta Aude på flygplatsen, jag sprang som en yr höna mellan “grön parkering”, “blå parkering”, “parkering” och “taxizon” i säkert 15 min, under vilka vi hann med rätt många sms. När hon till slut kom springande mot mig på ”blå parkering -2” så hon precis ut som på Korsika fast blekare och med längre hår. Väldigt långt hår… sist jag såg henne hade hon page. Fast sist jag såg henne hade hon också Langleyshorts och Langleytröja, så allt som allt en förändring till det bättre. Hennes pojkvän Yohann körde bilen ut från flygplatsen, som utan GPS lika gärna hade kunnat vara en ouppackad möbel från Ikea, och vidare mot förorten medan Aude försökte komprimera 6 år till 15 minuter så att vi skulle hinna med allting innan vi kom hem.

Hennes lägenhet var liten, kanske 30 kvm, med höga vita väggar, knarrande trägolv, små elektriska element, minimalistikt badrum och vitkaklat kök. Litet men funktionellt. Nästan all inredning från Ikea, för övrigt, vilket hon skrattade åt när hon berättade. På innergården, 2 våningar nedanför vardagsrumsfönstret, stod en ensam stenvägg som en gång måste ha tillhört ett skjul eller nåt. Det såg ut som en bombruin från 1945.

”Det är ett rivningsprojekt,” sa Aude. ”De började förra året, sen tröttnade de, gick hem och struntade i att komma tillbaka. Hur fult som helst.”

Jag satte mig i soffan bredvid Yohann, och Aude ställde sig mitt emot oss med sin iPad i famnen och såg ut att vilja påbörja en väl förberedd redovisning. Publiken tystnade.

”Jag tänkte att vi kunde antingen gå på en liten teater, med komiker, eller gå och äta middag på ett riktigt franskt brasserie, alltså inte den vanliga turistfällan då. Vad tycker du?”

Komiker, så klart. Vi knaprade apéro* hemma, tog bilen in till stan och tillbringade sedan en kvart med att leta parkering. Paris håller långsamt på att införa lånecyklar, som i Stockholm, och elektriska lånebilar. Dessa måste ta vägen nånstans och det är förstås parkeringsplatserna som ryker först.

Jag följde efter mina 2 värdar in genom en plingande ytterdörr och vidare genom en plingande innerdörr in i en liten bar alldeles i närheten av Châtelet. Lokalen var full med folk, stolar, bord, väskor och jackor i lagom oordning. Det skulle börja kl 20 så Yohann bjöd oss på dricka i baren eftersom vi hade en kvart på oss. Aude förklarade att det var en liten föreställning, med bara några få olika komiker som uppträdde gratis för att försöka göra sig ett namn. Efter föreställningen så fick man lägga pengar i en hatt vid utgången om man tyckte det var bra. ”Jag brukar lägga 2 eller 3 €, såvida det inte är jättebra. Då kan jag lägga 5.”

En liten bartender ställde sig alltså kl 20 och skrek glatt från sidan av baren att nu skulle det börja. Alla som hade bokat fick gå först, så jag följde Aude och Yohann när de knuffade sig fram mot bartendern som, visade det sig, var av normallängd men stod på första trappsteget ned mot en källare.

En smal stenstappa ledde ned under ett välvt källartak, lokalen därnere var liten – jag tror att ”intim” var ordet de använde för att beskriva den – och ganska mörk. Ready or Not med Fugees spelades på hög volym med stark bas som vibrerade i fötterna över ett golv som bar upp 8 rader av stolar och bänkar framför en liten scen om kanske 4-5 kvm. Längst bak på scenen, som lystes upp av en ensam strålkastare i taket, hängde en Undergroundskylt och blänkte stillsamt mot publiken. Vi satte oss på andra raden och väntade medan raderna fylldes på bakom oss.

stand-up

De var 10 komiker totalt. Vissa av dem fick oss att skratta nästan hysteriskt, andra undrade vi vart de var på väg med sitt jidder. Vissa ångrade sig halvvägs genom sin sketch och vi skruvade på oss när deras osäkra vibbar nådde utanför scenen. 7 av dem var män, en av dem påminde om en pojke jag gick i samma klass som i ettan till nian, och en av tjejerna var bäst.

brasserie

Det var slut vid 22:30, vi gick genom Paris mörka söndagstomma gator till ett brasserie (inte av den ”riktiga sorten”, då) och åt middag. Väl hemma igen rullade Yohann ut en stor luftmadrass med inbyggd motor framför soffan samtidigt som Aude stod bredvid och sa att det var för att soffan var obekväm.

 

 

 

 

 

*kan matmässigt jämställas med förrätt. Det brukar ofta vara torkat kött i olika upplagor, ölkorv och sånt, och ost såklart.

 

 

Paris III →

2 Comments

Leave a Comment