Flickan på spåret II

Läs del I här

 Del II

”Kira. Esalim.”

Mannen som hälsat dem vid namn räckte fram handen.

”Muby. Projektledare. Platsansvarig.”

De stod i en varm korridor med lysrör som tog livet av alla färger utom grönt. Muby, en kostymklädd blek herre med svart slips och blankflint, höll upp en dörr och visade dem in i en sal belamrad med skolbänkar som bar upp datorer, väskor, apparater, högar med papper och folk – antagligen forskare. Han pekade på två tomma stolar, släkte lysrören i taket och tog plats bredvid en dator med tillhörande projektor. Salen tystnade snabbt, och någon reste sig för att dra ner en vit filmduk vid väggen mittemot Muby. Kira och Esa vände stolarna mot duken och satte sig.

Den första bilden visade en tunnelbaneperrong.

”New York, 2005”, sa Muby teatraliskt och Kira drog på munnen. Den här delen av mötet var en föreställning för besökarna. Nästa bild visade flickan på perrongen tillsammans med sin bror. Fotografiet hade fångat barnet fruset mitt i en virvlande rörelse, och hennes bror i ett steg med armen utsträckt mot henne. Perrongen var full med folk, alla tittade åt samma håll – det hållet som tåget skulle komma ifrån.

Tåget kommer, han säger åt henne att gå bort från spåret, tänkte Kira.

Bilden försvann och byttes mot ett videoklipp från en övervakningskamera från stationen. Kameravinkeln var sämsta tänkbara när flickan snubblade mitt i ett skutt, såg ut att trampa på sitt eget skosnöre och föll handlöst. Hon rullade som en boll över kanten ner på spåret och måste ha landat på fötterna, för hon studsade fram mot elledningen i ett klumpigt svandyk. Tåget rusade in på stationen med skrikande bromsar, och där stannade Muby filmen.

”Vad hände med henne, blev hon överkörd?”

En medelålders dam med kantiga glasögon hade rest sig halvt om halvt från stolen och höll handen för munnen.

Istället för att svara backade Muby filmen och spelade upp sekvensen i slow-motion. Alla lutade sig omedvetet framåt och kisade mot duken. Flickan syntes flyga framåt över spåret och… skulle ha landat på magen, tvärs över ledningen. Ögonblicket innan tåget passerade stället där hon skulle ha landat, och utan tvekan blivit överkörd, frös Muby bilden. En tryckvåg av tystnad gick genom rummet när åskådarna stirrade misstroget på duken. Flickan var borta.

”Filmen är gammal”, sa damen i glasögonen efter en stund. ”Vi vet inte vilka som har haft tillgång till den.”

”Vi kan garantera att den är oklippt”, svarade Muby oberört.

Nästa bild visade Johannas där hon satt på en vall ovanför ett järnvägsspår, och Kira kände igen bilden från spåret inte två hundra meter därifrån.

”Hon verkade så avtrubbad”, sa hon högt och drog därmed allas blickar till sig. Hon skruvade på sig. ”Vi träffade henne precis innan vi kom hit.”

”Intressant… Särskilt med tanke på att det här spåret inte alls ligger mellan er ramp och oss”, sa Muby stött.

Jag förstörde effekten av hans avslutning, tänkte Kira roat. Stackarn.

”Faktum är,” fortsatte Muby i ett försök att rädda föreställningen, ”att vi har upptäckt en reva i verkligheten ovanför spåret där Johannas tillbringar all sin tid. Samma slags reva har upptäckts strax ovanför spåret där hon försvann.”

Tjugotre par ögon stirrade skeptiskt på honom.

”De två revorna är sammanlänkade, lite som en tunnel, eller kanske mer som en dörr, mellan där och här…”

Stirrandet antog en mer aggressiv nyans, men ingen yttrade sig. Han hade väntat sig den här reaktionen, ändå började han kallsvettas. Han kände hur en droppe sakta började leta sig ner bakom örat på honom när han böjde sig ner mot sin väska, plockade upp en glasburk med hård åtskruvat lock och ställde den på bordet bredvid projektorn så att alla kunde se den.

”Vi har testat att skicka föremål mellan platserna”, forsatte han med stadig röst. ”Vi stängde stationen i New York och började med att skicka en liten sten. När den dök upp på stationen var det som om någon försiktigt kastat den från en meters avstånd, och utan fördröjning alls.”

Han väntade på att informationen skulle sjunka in. Damen med glasögonen satt med armarna hårt i kors och blängde intensivt, men de övriga verkade vara på väg att mjukna. Kira och Esalim satt båda lätt framåtlutade och verkade till och med vänta otåligt på fortsättningen.

”Om ni har varit borta hos flickan så la ni kanske märke till flugorna?” frågade han och såg på Kira, som nickade.

”Efter en lång rad tester med att skicka föremål – alla med samma resultat som stenen – så tänkte vi prova med en levande organism.” Han höll upp burken så att alla skulle se ordentligt. Insidan var nedsmetad med något som skulle kunna vara gyttja, och en tjock svart sörja täckte botten. ”Så vi tog en av flugorna som håller till här i närheten av flickan, stoppade den i den här burken som vi packade in så att den inte skulle riskera att gå sönder, och skickade över den.”

”Jag hoppas ni har testat de här flugorna!” Damen med glasögonen hade rest sig upp igen. ”Så att de inte är farliga, menar jag. Vem vet vilken skada de skulle kunna ställa till med där borta!”

”Självklart har vi undersökt dem. Det är vanliga flugor.” Muby önskade att hon hade haft vett att vara tyst, för nu skulle det bli svårare att bara mjukt glida vidare på fortsättningen. ”Däremot, så visade det sig att när flugan i burken kom fram på andra sidan, så började den mutera. Först blev den väldigt aktiv, så snabb faktiskt att det blev svårt att uppfatta den när den for omkring därinne”, han gjorde en gest mot burken. ”Burken blev till och med varm av aktiviteten. Efter bara ett par minuter hade flugan förökat sig och burken var överfull av dem, det var som att ha ett hett svart moln instängt i den. Sedan började det samlas döda flugor på botten, och burken var så het att laget på andra sidan valde att packa in den och skicka tillbaka den hit igen. Och” – han lyfte upp burken igen – ”så här såg den ut när den varit tillbaka här i ett par minuter.”

”Så… det där är ett gäng döda flugor?” frågade Esalim efter en stund i tystnaden som följde.

”Ja”, svarade Muby, glad över att slippa vänta ut resten av gruppen. ”Vi tror att allting står stilla här. All aktivitet stannar av, cellerna slutar åldras… ungefär som konservering. Tiden går, men den påverkar ingenting.”

Tillbaka till del I

Leave a Comment