jag vill inte jobba

Édith Piaf föddes i Paris 1915. Hennes karriär var lite trögstartad, och som många av de största dog hon ung.

La môme, kallad La vie en rose i den internationella versionen, är en fantastisk film om hennes liv, och om man tittar på någon gammal intervju med Édith så kan man tydligt se hur träffsäkert hon porträtteras i filmen.

“Votre voix… est comme l’âme de Paris” (Er röst… är som Paris själ)

 

La môme Piaf

.
Mitt rum är format som en bur

Solen sträcker in sin arm genom fönstret

Jägarna vid min dörr

som de små soldaterna

som vill ta mig

 

Jag vill inte arbeta

Jag vill inte äta

Jag vill bara glömma

Och jag röker

 

Jag har redan känt kärlekens doft

En miljon rosor skulle inte dofta så ljuvt

Men en enda blomma i min närhet

gör mig nu sjuk

 

Jag vill inte arbeta

Jag vill inte äta

Jag vill bara glömma

Och jag röker

 

Jag är inte stolt över det

Liv som vill döda mig

Det är fantastiskt

att vara sympatisk

Men det vet jag aldrig någonting om

 

edith-piafHon påminner mycket om min farmor på den här bilden. Väldigt mycket, faktiskt. Men med undantag av att de föddes samma år är det tveksamt om de hade någonting gemensamt. Jag kan inte låta bli att undra hur min farmors liv hade tett sig om hon kommit till världen i samma stad som Édith…

Klicka på fotot för att komma till artikeln om hennes liv jag lånat det från.

 

Leave a Comment