Paris IV

 ← Paris III

Aude och Yohann hade fått tag på gratis biljetter till en liten äventyrspark i skogen där man klättrar i träd, höghöjdsbana tror jag vi kallar det. Aude var inte så sugen men det var sista giltighetsdagen så vi bestämde att vi skulle äta middag på Brasseriet hon pratat om.

Sacre-Coeur

Sacre-Coeur

Jag åkte raka vägen till katakomberna, typisk turistgrej jag inte gjort, men kön var så outhärdligt lång att jag vände i dörren till stationen och åkte till Montmartre istället. Tillsammans med ett myller av turister vandrade jag långsamt uppför de branta gränderna kantade av smaklösa turistshoppar, brasserier, caféer, barer och en och annan normal affär. Det går en… jag vet inte vad det heter, den funkar precis som handikapphissen som går på snedden längs med trappan i tunnelbanan… Det heter funiculaire. En sån i alla fall går det upp till Sacre-Coeur, Paris vita vackra basilika som inte alls är så gammal som man skulle kunna tro. Jag tog trapporna istället, för även om jag gärna betraktar mig som någon med en aning nedsatt mobilitet så kunde det vara bra för mitt knä som blir så stelt utan gymmet. Utsikten däruppifrån är… ja, vidsträckt. Det var så grått, det här var precis innan det började regna.

view Sacre-Coeur

Ett varv inne i Sacre-Coeur, tillsammans med alla andra människor på Jorden kändes det som, och sedan planlöst strosande i de närliggande gränderna. Från ett torg kantat av konstnärer som målade porträtt av turisterna eller bilder av basilikan ledde en liten gata mot Espace-Dalí. Gallerier och antikvarier trängdes axel mot axel med exklusiva chokladbutiker och bagerier med hemgjord glass, överallt lyste bilden av Montmartre men jag såg få fransmän, möjligen inte en enda. Espace-Dalí är ett museum men över 300 verk av denna surrealismens mästare, det var inte så spektakulärt som det kanske låter men jag var glad att ha hittat det – och fått 40% rabatt på entrén via Paris visite-kortet.

 

Paris V →

 

 

Leave a Comment