Svartkrogen

Jag vill inte förstöra för någon som inte redan varit där, så jag ska fatta mig relativt kort och mystiskt.

Jonas och jag gav mamma det här besöket på Svartkrogen i Almåsa i kombinerad julklapp och födelsedagspresent, och hela grejen gick alltså av stapeln igår. Jag har redan varit där en gång tidigare, men för Jonas och mamma var det första gången.

Det går inte att åka dit kommunalt, eftersom det ligger i slutet på en grusig evighetsväg som breddats lite här och där för att tillåta möten. Man kan förstås åka pendel tills spåren tar slut och sen åka taxi, men enklast är att köra bil.
Parkeringen ligger ovanför anläggningen, och man får gå en liten bit för att komma till receptionen i huvudbyggnaden, som ligger vid vattnet med andlös utsikt över skärgårdsöar och solnedgången. En trappa ner finns te och kaffe för de som kommer tidigt, sedan samlas alla middagsgäster i en liten sal för genomgång och sedan går man ut i samlad trupp bort till själva Svartkrogen, som ligger i ett annat hus.

Svartkrogen är en restaurang som ägs och drivs av synskadade. Man äter i totalt mörker – alltså becksvart, ögonen vänjer sig inte efter ett tag för det finns ingenting att vänja dem vid. Man har lyckats skapa en lokal där allt ljus är uteslutet. Servitörerna är blinda, så det är ingen som springer omkring med värmekänslig kamera eller annan high-tech spionutrustning och filmar folk eller så.
Som svar på spontana frågor på detta så kan jag meddela att alla tar sig igenom trerättersmenyn efter bästa förmåga. Ät hur du vill, ingen ser dig… det kan vara ett bra tips att tvätta händerna ordentligt före maten.
Servitörerna står även för underhållningen; de pratar, spelar och sjunger, eventuellt dansar de också men det är det ingen som vet.
Efter ungefär 2,5 timmar är det slut, och när man kommer ut igen förundras man över stjärnornas ljus och kisar tjurigt mot gatlyktorna. I huvudbyggnaden får man kaffe och te, folk umgås över gruppgränserna och pratar om sina upplevelser och alla dråpliga incidenter med grönsaker i näsan och annat skoj.

Jag rekommenderar den här upplevelsen till alla – utom barnfamiljer. Hela huset är mysigt inrett med bokhyllor, tavlor och tända ljus utspritt i mindre utrymmen, stämningen är dämpad och lugn och utsikten… som sagt. Personalen är trevlig och hjälpsam, maten god och underhållningen genialisk. Det är en konferensanläggning så där finns övernattningsmöjligheter, de har även simbassäng och bastu.

svartkrogen

 

Leave a Comment